Tlak v pnevmatikah

Podatki o napolnjenosti pnevmatik se prikažejo na zaslonu na dotik na območju "Cards" ekrana o stanju vozila, ali ko pritisnete Upravljalni elementi > Servis. Tlak posamezne pnevmatike je prikazan na prikazu vozila Model Y hkrati s časom zadnjega merjenja tlaka v pnevmatikah. Na zaslonu na dotik so prikazani tudi priporočeni tlaki v hladnih pnevmatikah vozila, da lahko preprosto ugotovite, koliko morate napolniti pnevmatike. Nastavite lahko prikaz tlaka v pnevmatikah v barih ali PSI, in sicer tako, da se dotaknete možnosti Upravljalni elementi > Zaslon > Tlak v pnevmatikah.

Tlak v pnevmatikah si lahko ogledate tudi v mobilni aplikaciji Tesla.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Pred vizualnim prikazom tlakov v pnevmatikah se boste morda morali zapeljati.

Preverjanje in prilagajanje tlaka v pnevmatikah

Upoštevajte ta navodila, ko so pnevmatike hladne in je vozilo Model Y stalo na mestu dlje kot tri ure:

 1. Oglejte si informacijsko oznako za pnevmatike in obremenitve na srednjem stebričku na voznikovi strani, če želite izvedeti, kolikšen naj bo tlak v pnevmatikah.
 2. Odstranite pokrovček ventila.
 3. Natančen merilnik tlaka v pnevmatikah dobro namestite na ventil in izmerite tlak.
 4. Po potrebi dodajte ali izpustite zrak, da dosežete priporočeni tlak.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Zrak lahko izpustite tako, da pritisnete kovinsko paličico na sredini ventila.
 5. Znova izmerite tlak z natančnim merilnikom tlaka.
 6. Po potrebi ponavljajte 3. in 4. korak, dokler ne dosežete ustreznega tlaka v pnevmatiki.
 7. Znova namestite pokrovček ventila, da preprečite vdor umazanije. Redno preverjajte, ali je ventil poškodovan oziroma ne tesni dobro.

Vzdrževanje tlaka v pnevmatikah

Pnevmatike naj bodo napolnjene s tlaki, ki so prikazani na informacijski oznaki za pnevmatike in obremenitve, čeprav se ti razlikujejo od tlakov, navedenih na sami pnevmatiki. Informacijska oznaka za pnevmatike in obremenitve na srednjem stebričku je vidna, ko so voznikova vrata odprta.

Če vlečete prikolico, ne upoštevajte tlaka v pnevmatikah, ki je naveden na informacijski oznaki za pnevmatike in obremenitve. Namesto tega upoštevajte tlak v pnevmatikah, ki je objavljen v razdelku o vleki v navodilih za uporabo.

Oranžna ikona klicaja v simbolu pnevmatike
Indikatorska lučka tlaka v pnevmatikah na zaslonu na dotik vas obvesti v primeru nezadostno (ali prekomerno) napolnjenih pnevmatik.

Indikatorska lučka tlaka v pnevmatikah ne ugasne takoj po spremembi tlaka v pnevmatiki. Ko napolnite pnevmatiko do priporočenega tlaka, morate nekaj časa voziti s hitrostjo 25 km/h (15 mi/h), da aktivirate sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS), ki nato izklopi indikatorsko lučko tlaka v pnevmatikah.

Če indikatorska lučka ob vsakem zagonu vozila Model Y eno minuto utripa, je prišlo do okvare sistema TPMS.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Pri nižjih temperaturah okolice se tlak v pnevmatikah zniža. Če se vklopi indikatorska lučka sistema za nadzor tlaka v pnevmatikah, pred nadaljnjo vožnjo napolnite pnevmatike Pnevmatike izgubijo 1 PSI na vsakih 6 °C (10 °C) znižanja zunanje temperature. Primerni tlaki pomagajo ščititi pnevmatike pred poškodbami zaradi udarnih jam in izboljšajo avtonomijo.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Prenizek tlak v pnevmatikah je najpogostejši vzrok težav s pnevmatikami in lahko povzroči pregrevanje pnevmatike, zaradi česar lahko pnevmatika razpoka, izgubi profil ali se predre, posledica pa je lahko izguba nadzora nad vozilom in večja verjetnost poškodbe. Prenizek tlak v pnevmatikah povzroči tudi hitrejšo obrabo profila in skrajša doseg vozila.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Tlak pnevmatik merite z natančnim merilnikom tlaka, ko so pnevmatike hladne. Samo 1,6 km (1 mi) dolga vožnja je potrebna, da se pnevmatike segrejejo toliko, da to vpliva na tlak v njih. Parkiranje vozila na neposredni sončni svetlobi ali ob vročem vremenu lahko tudi vpliva na tlak v pnevmatikah. Če morate preveriti tlak v toplih pnevmatikah, pričakujte povišane vrednosti. Nikar ne izpuščajte zraka iz toplih pnevmatik, da bi poskusili tlak izenačiti s priporočenim tlakom hladnih pnevmatik. Če ima vroča pnevmatika tlak, ki je enak ali nižji od priporočenega tlaka v pnevmatiki, lahko to predstavlja nevarnost zaradi nezadostne napolnjenosti pnevmatike.