Zamenjava zračnih filtrov kabine

Vozila Model Y so opremljena z zračnimi filtri, ki preprečujejo vstop cvetnega prahu, industrijskih padavin, cestnega prahu in drugih delcev v kabino skozi zračnike. Tesla priporoča menjavo teh filtrov na 2 leti (vsako leto na Kitajskem). Filtre kabine je mogoče kupiti v trgovini Tesla (ali https://shop.tesla.cn/ za Kitajsko).

Zamenjava filtrov kabine:

 1. Izklopite sistem klimatske naprave.
 2. Sprednji sovoznikov sedež potisnite povsem nazaj in odstranite sovoznikovo preprogo.
 3. S pripomočkom za odstranjevanje sponk nato previdno sprostite pritrdilne sponke, s katerimi je sovoznikova talna plošča pritrjena na instrumentno ploščo. Nato pridržite talno ploščo, odklopite oba električna konektorja in talno ploščo odmaknite na stran.
  • Za luč med sproščanjem priključka previdno pritisnite na jeziček.
  • Za zvočnik previdno usmerite priključek v vozilu tako, da se jeziček med sprostitvijo priključka sprosti iz odprtine v priključku na talni plošči.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  POZOR
  Med odklopom priključka bodite pozorni, da ne povlečete žic, sicer lahko pride do škode. Pri odklopu priključkov bodite pozorni, da povlečete plastični del priključka.
 4. Z orodjem za odstranjevanje obloge z zgornje strani proti dnu previdno odstranite desno ploščo osrednje konzole.
 5. Odstranite 6 mm vijak, s katerim je pritrjen pokrov filtra kabine na modul za gretje, zračenje in klimatizacijo (HVAC), nato pa pokrov filtra kabine sprostite in ga odmaknite na stran. Nekatera vozila imajo namesto vijaka 6 mm jezičke: s palcem in kazalcem stisnite oba jezička na dnu pokrov filtra kabine. Pokrov nagnite navzven, da ga odstranite.
 6. Izvlečna jezička zgornjega filtra kabine preklopite navzven.
 7. Pridržite jezička zgornjega filtra kabine, in zgornji filter izvlecite iz modula HVAC.
 8. Pridržite zgornji jeziček spodnjega filtra kabine, ga povlecite navzgor in izvlecite iz modula HVAC.
 9. Pazite, da so puščice na obeh novih filtrih obrnjene proti zadnjemu delu vozila, nato pa spodnji filter kabine vstavite v modul HVAC in ga spustite na ustrezno mesto. Nato nad spodnjega vstavite še zgornji filter kabine.
 10. Jezička preklopite navznoter in tako omogočite namestitev pokrova filtra kabine.
 11. Pokrov filtra kabine namestite tako, da vstavite jeziček spodnjega pokrova in tega pritrdite s 6 mm vijakom. Vijak zategnite z zateznim momentom 1,2 Nm/0,89 ft-lbs. Pri vozilih, ki imajo namesto vijaka 6 mm jezičke: zgornjo zarezo pokrova filtra kabine premaknite do ustreznega položaja in nato zavarujte jezička na dnu modula HVAC.
 12. Znova priklopite oba električna konektorja na dele sprednje sovoznikove talne plošče, nato pa pokrov pritrdite s pritrdilnimi sponkami.
 13. Desno stran plošče poravnajte s sprednjo in zadnjo režo za poravnavo na osrednji konzoli, nato pa ploščo potisnite na mesto, da se vse sponke popolnoma zaskočijo.
 14. Znova namestite sovoznikovo preprogo, nato pa sovoznikov sedež znova pomaknite naprej.