Namestitev strešnega prtljažnika

V trgovini Tesla (https://shop.tesla.com/ ali https://shop.tesla.cn/ za Kitajsko) lahko kupite strešni prtljažnik za vozilo, s katerim lahko na strehi vozila prevažate predmete, kot so deske za deskanje na valovih ali kajaki. Namestitev strešnega prtljažnika:

 1. Temeljito očistite streho vozila okoli mest puščic na steklu in počakajte, da se posuši.
 2. Z ikono puščice na zgornjem delu osnovnih podlog določite, na katero stran vozila je treba namestiti posamezno osnovno podlogo in ustrezni trak za zaščito proti odrgnjenju.
 3. Odmerite razdaljo 227 mm od sprednjega roba sprednje leve strani steklene strehe. Poravnajte puščico na steklu s puščico na traku za zaščito proti odrgnjenju, nato pa namestite trak za zaščito proti odrgnjenju na vozilo, pri čemer sledite črti obrobe. Postopek ponovite na sprednji desni strani.
 4. Odmerite razdaljo 412 mm od zadnjega roba zadnje leve strani steklene strehe. Poravnajte puščico na steklu s puščico na traku za zaščito proti odrgnjenju, nato pa namestite trak za zaščito proti odrgnjenju na vozilo, pri čemer sledite črti obrobe. Postopek ponovite na zadnji desni strani.
 5. Z orodjem za sponke previdno odmaknite gumijasto tesnilo na mestu puščice.
 6. Med držanjem orodja za sponke vstavite sponko nosilca na mestu puščice.
 7. Odstranite orodje za sponke, pri čemer se prepričajte, da se je sponka zataknila v kovinsko držalo pod steklom. Povlecite jo navzgor ter premaknite sem in tja, da preverite, ali je pravilno zataknjena. Sredina kljuke mora biti poravnana s puščico. Postopek ponovite na preostalih straneh vozila.
 8. Čez sponko na sprednji voznikovi strani namestite sprednjo levo osnovno podlogo. Na podlagi ikone določite in namestite pravo osnovno podlogo na ustrezno mesto. Po enakem postopku namestite preostale osnovne podloge na vozilo.
 9. Namestitev prečnih nosilcev: prepričajte se, da so vse štiri kljuke zataknjene, pravilno poravnane in v pokončnem položaju. Nato previdno položite sprednji in zadnji prečni nosilec čez osnovne podloge.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Sprednji prečni nosilec je daljši od zadnjega.
 10. Namestite krilne matice in jih z roko privijte na vsako osnovno nogo.
 11. Krilne matice zategnite z inbus-ključem, tako da je osnovna noga zanesljivo pritrjena na vozilo. Priporočamo zatezni moment 2,5–3,5 Nm. Prepričajte se, da je osnovna noga pravilno nameščena. Povlecite jo v vse smeri in se prepričajte, da se ne premika. Za zaklepanje sistema mora biti oznaka na krilni matici poravnana z oznako na osnovni nogi.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  S premočni zategovanjem lahko poškodujete vozilo.
 12. S ključem zaklenite vse osnovne noge.
 13. Z vlečenjem v vse smeri preskusite, ali sta sprednji in zadnji prečni nosilec varno nameščena.
 14. Namestite pokrove. Najprej namestite spodnji rob, nato pa pritisnite zgornji del, da se zaskoči.