Odstranjevanje kamenčkov/delcev z zaščite zavore

V redkem primeru, ko nenadoma slišite stokanje, brušenje ali strganja, ki prihaja iz zavor ali platišč vozila, ko vozite (tudi pri zelo nizki hitrosti), je verjetno, da so se kamenčki ali delci zagozdili med zavornim diskom in zaščito zavore.

 1. Zavorni disk
 2. Zaščita zavore

Hrup nastane zaradi strganja kamenčkov ali delcev ob zavorni disk, ko se ta vrti s platiščem. Ta situacija ne vpliva na zavorni učinek, vendar morate čim prej odstraniti kamenčke ali delce.

Odstranjevanje kamenčkov ali delcev z zaščite zavore:

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Če ste pravkar nehali z vožnjo, so lahko komponente zavor vroče. Da se ne poškodujete, se ne dotikajte vročih komponent zavor.
 1. Izberite prestavo za parkiranje.
 2. Odstranite aerodinamični pokrov z platišča, če je vozilo opremljeno z njim. Glejte Odstranjevanje in namestitev aerodinamičnih pokrovov.
 3. Nadenite si rokavice in previdno potiskajte na zgornjem, stranskih in spodnjem delu zaščite zavore, dokler kamenčki ali delci ne izpadejo.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  POZOR
  Ne uporabljajte orodij ali predmetov, ki lahko poškodujejo zaščito zavore ali platišče. Na zaščito zavore ne pritiskajte preveč, da je ne bi trajno upognili.
 4. Ponovite korake 2–3 na drugih zaščitah zavore, če je potrebno.
 5. Prepričajte se, da hrupa ni več.
 6. Znova namestite aerodinamični pokrov na platišče, če je vozilo opremljeno z njim. Glejte Odstranjevanje in namestitev aerodinamičnih pokrovov.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Če z zgornjim postopkom niste uspešno odstranili kamenčkov ali delcev, poskušajte voziti počasi, izmenjaje med vožnjo naprej in vzvratno vožnjo (nekaj sekund vozite naprej, ustavite, nato nekaj sekund počasi peljite vzvratno). To ponovite nekajkrat ali ponavljajte, dokler hrupa ni več, pri tem pa pazite, da ste na varnem območju in skrbno spremljate okolico. Če hrupa tako ne odpravite, se prek mobilne aplikacije obrnite na družbo Tesla ali se naročite na servis.