Îndepărtarea pietrelor/molozului de pe scutul de frână

În cazurile rare în care auziți brusc un sunet de huruit, de frecare sau de zgâriere dinspre frânele sau roțile vehiculului în timpul deplasării (chiar și la viteze foarte mici), este posibil să se fi prins o piatră sau moloz între rotorul frânei și scutul de frână.

 1. Rotor de frână
 2. Scut de frână

Zgomotul este cauzat de piatra sau molozul care se freacă de rotorul frânei, în timp ce rotorul frânei se rotește odată cu roata. Această situație nu afectează performanțele de frânare, dar trebuie să îndepărtați piatra sau molozul imediat ce puteți.

Pentru a îndepărta piatra sau molozul din scutul de frână:

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Dacă vehiculul a fost folosit recent, componentele de frână pot fi fierbinți. Pentru a evita vătămarea corporală, nu atingeți componentele de frână.
 1. Comutați în treapta Parcare.
 2. Îndepărtați capacul Aero de pe roată, dacă există în dotare. Consultați Îndepărtarea și instalarea capacelor Aero.
 3. Cu o mână cu mănușă, împingeți cu atenție partea de sus, laturile și partea de jos a scutului de frână până când cade piatra sau molozul.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  ATENŢIE
  Evitați să utilizați unelte sau obiecte care pot deteriora scutul de frână sau roata. Nu apăsați excesiv pe scutul de frână, pentru a nu-l îndoi definitiv.
 4. Repetați pașii 2-3 pe celelalte scuturi de frână, dacă este necesar.
 5. Confirmați că zgomotul nu mai este prezent.
 6. Reinstalați capacul Aero pe roată, dacă există în dotare. Consultați Îndepărtarea și instalarea capacelor Aero.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Dacă în urma procedurii de mai sus nu a fost îndepărtat(ă) cu succes piatra sau molozul, încercați să conduceți încet, alternând între treapta de deplasare și de marșarier (conduceți înainte timp de câteva secunde, opriți, apoi conduceți încet în marșarier timp de câteva secunde). Repetați această operațiune de câteva ori sau până când zgomotul nu mai este prezent, având grijă să procedați astfel într-o zonă sigură și să monitorizați cu atenție împrejurimile. Dacă zgomotul persistă, utilizați aplicația mobilă pentru a contacta Tesla sau pentru a efectua o programare la service.