Kavics/törmelék eltávolítása a fék védőlemezéről

Abban a ritka esetben, amikor hirtelen nyikorgó, csikorgó vagy súrlódó hangot hall a jármű fékei vagy kerekei felől vezetés közben (még alacsony sebességnél is), valószínűleg egy kavics vagy valamilyen törmelék szorult a féktárcsa és a fék védőlemeze közé.

 1. Féktárcsa
 2. Fék védőlemeze

A zajt a kerékkel együtt forgó féktárcsához súrlódó kavics vagy törmelék okozza. A helyzet nem befolyásolja a fékteljesítményt, de mihamarabb el kell távolítani a kavicsot vagy törmeléket.

Kavics vagy törmelék eltávolítása a fék védőlemezéről:

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Ha a járművel nemrég közlekedtek, a fékalkatrészek forróak lehetnek. A személyi sérülés elkerülése érdekében ne érjen a forró fékalkatrészekhez.
 1. Váltson parkolás fokozatba.
 2. Ha van, távolítsa el az Aero dísztárcsát a kerékről. Lásd Az Aero dísztárcsák eltávolítása és felhelyezése című részt.
 3. Kesztyűben óvatosan nyomja meg a fék védőlemezének felső, oldalsó és alsó részeit, amíg ki nem esik a kavics vagy törmelék.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  FIGYELMEZTETÉS
  Ne használjon olyan szerszámokat vagy tárgyakat, amelyek károsíthatják a fék védőlemezét vagy a kereket. Ne fejtsen ki túl nagy erőt a fék védőlemezére, nehogy maradandóan elhajoljon.
 4. Szükség esetén ismételje meg a 2–3. lépéseket a többi fék védőlemezén is.
 5. Bizonyosodjon meg arról, hogy a zaj már nem hallható.
 6. Ha van, helyezze vissza az Aero dísztárcsát a kerékre. Lásd Az Aero dísztárcsák eltávolítása és felhelyezése című részt.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a fenti eljárás nem távolította el a kavicsot vagy törmeléket, próbáljon meg lassan vezetni a vezetés és a hátramenet fokozat között váltogatva (haladjon előre néhány másodpercig, álljon meg, majd lassan tolasson néhány másodpercig). Ismételje meg ezt többször addig, amíg a zaj el nem tűnik; ügyeljen arra, hogy mindezt biztonságos helyen, környezetének folyamatos figyelése mellett végezze. Ha a zaj továbbra is hallható, mobilalkalmazásán keresztül vegye fel a kapcsolatot a Teslával, vagy ütemezzen be egy időpontot szervizre.