Tlakovi u gumama

Tlak u gumama prikazuje se na dodirnom zaslonuna području karata na zaslonu status automobila dodirom na Kontrole > Servis. Tlak svake gume prikazuje se na vizualizaciji vašeg vozilaModel 3, a uz prikazuje se vrijeme kad je zadnji put izmjeren tlak u gumama. Dodirni zaslon također prikazuje preporučeni hladnim tlak guma tako da lako možete odrediti koliko trebate napuhati gume. Možete birati želite li prikaz tlaka u gumama u barima ili PSI tako da dodirnete Kontrole > Zaslon > Tlak u gumama.

Također možete pregledati tlak u gumama u mobilnoj aplikaciji Tesla.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Možda ćete trebati kratko voziti prije nego što vizualizacija prikaže vrijednosti tlaka u gumama.

Provjera i prilagođavanje tlakova u gumama

Pratite ove korake kada su gume hladne, a vozilo Model 3 nije voženo dulje od tri sata:

 1. Pogledajte naljepnicu s informacijama o gumama i opterećenju koja se nalazi na središnjem stupu vozačevih vrata kako biste vidjeli potreban tlak za gume.
 2. Uklonite čep ventila.
 3. Čvrsto pritisnite precizan mjerač tlaka u gumi na ventil kako biste izmjerili tlak.
 4. Po potrebi dodajte ili ispustite zrak kako biste ostvarili preporučeni tlak.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Zrak možete ispustiti pritiskanjem metalne iglice u sredini ventila.
 5. Ponovno provjerite tlak preciznim mjeračem tlaka u gumi.
 6. Po potrebi ponavljajte 3. i 4. korak dok ne postignete točnu vrijednost tlaka u gumi.
 7. Vratite čep ventila kako biste spriječili prodiranje onečišćenja. Redovito provjeravajte je li ventil neoštećen i nepropustan.

Održavanje tlaka u gumama

Neka gume uvijek budu napuhane na vrijednosti tlaka navedene na naljepnici s podacima o gumama i opterećenju, čak i ako se to razlikuje od tlaka otisnutog na samoj gumi. Naljepnica s informacijama o gumama i opterećenju nalazi se na srednjem stupu vrata i vidljiva je kada su vozačeva vrata otvorena.

Ako vučete prikolicu, nemojte primjenjivati tlakove ispisane na naljepnici s informacijama o gumama i opterećenju. Umjesto toga, pogledajte tlakove u gumama objavljene u odjeljku o vuči u korisničkom priručniku.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ako je vaše vozilo Model 3 opremljeno kotačima ili gumama iz dodatne opreme tvrtke Tesla, neke se informacije mogu razlikovati od onih na naljepnicama u vozilu.
Narančasta ikona uskličnika unutar simbola gume
Svjetlosni indikator tlaka u gumama na dodirnom zaslonu upozorava vas ako jedna ili više guma prenapuhana ili preispuhana.

Svjetlosni indikator tlaka u gumi ne isključuje se odmah po dovršetku prilagodbe tlaka u gumi. Nakon napuhavanja gume na preporučeni tlak, za uključenje sustava nadzora tlaka u gumama (TMPS) koji isključuje svjetlosni indikator tlaka u gumi morate voziti brže od 25 km/h (15 mph) kraće vremensko razdoblje.

Ako svjetlosni indikator treperi minutu nakon svakog uključivanja vozila Model 3, otkriven je kvar sustava TPMS.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Tlak u gumama može se sniziti pri hladnoj temperaturi. Ako se pojavi indikator svjetla TPMS, napunite gume prije vožnje. Gume će izgubiti jedan PSI za svakih 6 °C (10° F) pada vanjske temperature. Ispravan tlak u gumama pomaže zaštititi gume od rupa na cesti i poboljšava raspon kad su ispravno napunjene.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Prenizak tlak najčešći je uzrok oštećenja gume i može uzrokovati pregrijavanje gume što dovodi do ozbiljnog pucanja gume, odvajanja gaznog sloja ili prsnuća, a što uzrokuje neočekivani gubitak kontrole nad vozilom i povećava opasnost od ozljeda. Prenizak tlak također smanjuje domet vozila i vijek trajanja gaznog sloja gume.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Tlakove u gumama provjeravajte preciznim manometrom na hladnim gumama. Potrebno je prijeći samo oko 1,6 km (jedna milja) kako bi se gume zagrijale dovoljno da to utječe na tlakove u gumi. Parkiranje vozila izravno na suncu ili u vrućim klimama također može utjecati na tlakove u gumama. Ako morate provjeriti kada su gume zagrijane, očekujte povišene tlakove. Nemojte ispuštati zagrijan zrak iz guma u pokušaju izjednačavanja s preporučenim tlakom za hladne gume. Vruća guma na tlaku jednakom ili nižem od preporučenog za hladnu gumu opasno je pod niskim tlakom.