Pokretanje niskonaponske (olovno-kiselinske) baterije

Vozila proizvedena u gigatvornici u Šangaju prije otprilike listopada 2021. i u tvornici u Fremontu prije otprilike prosinca 2021. opremljena su olovno-kiselinskom niskonaponskom baterijom.

Ako želite pokrenuti vozilo Model Y s pomoću kabela za pokretanje u nuždi i drugog vozila, potražite upute proizvođača tog vozila. Sljedeće upute pretpostavljaju da upotrebljavate vanjski izvor napajanja od niski napon(poput prijenosnog uređaja s kabelima za pokretanje u nuždi).

 1. Otvorite poklopac motora.
 2. Uklonite ploču za održavanje tako da je povučete prema gore kako biste oslobodili kopče obloge kojima je pričvršćena.
 3. Ako je opremljeno HEPA filtrom, pažljivo preklopite brtvu HEPA filtra prema prednjem dijelu vozila kako biste imali pristup bateriji od niski napon.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Prostor za pristup baterije od niski napon je ograničen. Uklonite potisne kopče sa stražnjeg poklopca kako biste imali lakši pristup.
 4. Priključite crveni pozitivni (+) kabel napajanja od niski napon na crveni pozitivni (+) terminal baterije od niski napon.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Pozor
  Kako biste izbjegli oštećenja vozila Model Y, nemojte dopustiti da pozitivni kabel dođe u kontakt s ostalim metalnim dijelovima, kao što je nosač za pričvršćivanje baterije.
 5. Priključite crni negativni (-) kabel napajanja od niski napon na crni negativni (-) terminal baterije odniski napon.
 6. Uključite vanjski izvor napajanja (pogledajte upute proizvođača). Dodirnite dodirni zaslon kako biste ga aktivirali.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Možda će potrajati nekoliko minuta dok dodirni zaslon ne dobije dovoljno energije za aktiviranje.
 7. Kad više nije potrebno napajanje od niski napon, isključite oba kabela s terminala na bateriji počevši od crnog negativnog (-) kabela.
 8. Ponovno postavite ploču obloge sustava za dovod zraka u kabinu tako da je vratite na prvotno mjesto i pritisnete dok se ne učvrsti.
 9. Vratite ploču za održavanje tako da je vratite na prvobitno mjesto i pritisnete dok se ne učvrsti.
 10. Zatvorite poklopac motora.

Prilikom zamjene olovno-kiselinske baterije nekim drugim modelom morate promijeniti pristupnu konfiguraciju na dodirnom zaslonu vašeg vozila. Za više informacija pogledajte Korisnički priručnik.